‘Betaald verlof voor mantelzorg is niet de oplossing’

Een collectieve regeling is niet de oplossing voor de problemen van mantelzorgers. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op het voorstel van het CNV om een betaald mantelzorgverlof in te voeren. Volgens de ondernemersorganisaties ‘gaat het bij mantelzorg om individuele situaties die zich moeilijk in een collectieve regeling laten vangen’. Zij vinden dat werknemers die verlof willen nemen voor het verrichten van mantelzorg, daar met hun werkgever uit moeten zien te komen.

Begrip voor moeilijke situatie
Volgens het CNV kunnen mantelzorgers gebruikmaken van verschillende verlofregelingen. Die zijn echter tijdelijk van aard, aldus de vakbond. MKB-Nederland en VNO-NCW zeggen begrip te hebben voor de moeilijke situatie waarin mantelzorgers terecht kunnen komen bij de zorg voor hun naasten. Zij vinden niettemin dat die situatie vaak zo specifiek is, dat werkgever en werknemer het beste samen naar een maatwerkoplossing kunnen zoeken.

Flexibiliteit van beide kanten
Voor mantelzorg kan onder meer gebruik worden gemaakt van het calamiteitenverlof en het kortdurend of langdurig zorgverlof. Daarnaast kan de werknemer ook reguliere vrije dagen en vakantiedagen opnemen. De ondernemersorganisaties wijzen erop dat de werknemer natuurlijk ook nodig is op het werk, en dat hij daarvoor wordt betaald. ‘De flexibiliteit moet van beide kanten komen.’

Ondernemersvereniging Scherpenzeel