Dieter van Ek

Drijvende kracht achter de Zomermarkt: ‘Hier krijg ik energie van’
Je hebt hem vast weleens gezien in het dorp. Dieter van Ek, mede-eigenaar van brillenzaak Uw Optiek in Scherpenzeel. Als winkelier en algemeen bestuurslid van Ondernemersvereniging Scherpenzeel (OS) heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Zomermarkt. “Het geeft voldoening om anderen blij te zien.”

“Toen de Winkeliersvereniging zo’n vier jaar geleden werd opgericht, was het doel om de betrokkenheid van de winkeliers te vergroten en eenheid binnen de lokale ondernemersgemeenschap te bevorderen”, vertelt Van Ek. Samen met andere leden bedacht hij verschillende initiatieven om de onderlinge band van ondernemers en inwoners van Scherpenzeel te versterken.

Naast zijn inzet voor zijn brillenzaak besteedt Van Ek aandacht aan activiteiten voor en in het dorp. “Ik wil dat mensen het naar hun zin hebben, daar krijg ik energie van. Weet je wat leuk is?”, denkt de ondernemer hardop. “Dat mensen delen dat het evenement – van Zomermarkt tot PicknickValley – nog beter was dan het jaar daarvoor. Het leeft enorm in het dorp.”

Hij vervolgt: “Maar bovenal hoop ik dat als wij er ooit mee stoppen – en dat is zeker nog niet aan de orde – dat anderen het over willen nemen. Dat verdient het evenement, dat verdient Scherpenzeel. Evenementen zoals de Zomermarkt leven in het dorp. Nog voordat ze beginnen. Iedereen kijkt ernaar uit. Het is echt iets van het dorp.”

‘We moeten niet op kleine schaal denken, laten we iedereen in Scherpenzeel verwelkomen’

Het organiseren van de Zomermarkt brengt ook uitdagingen met zich mee, waar Van Ek zich met volle toewijding aan wijdt. Van het integreren van de Picknickvalley tot het beheren van de operationele aspecten. “Het is niet langer alleen voor winkeliers; we streven ernaar om het voor de hele gemeenschap te laten zijn. Voor iedereen in het dorp én daarbuiten. We moeten niet op kleine schaal denken, laten we iedereen in Scherpenzeel verwelkomen.”

De resultaten spreken voor zich: de Zomermarkt van Scherpenzeel is uitgegroeid tot een hoogtepunt op de lokale evenementenkalender. Van Ek’s toewijding heeft bijgedragen aan de groei en het voortdurende succes van dit evenement. “Ondanks toenemende regelgeving en kosten, hebben we het evenement groter gemaakt en meer mensen bij elkaar gebracht.”

Van Ek is niet alleen een gewaardeerd lid van de lokale gemeenschap, maar ook een voorbeeld van hoe individuele betrokkenheid en inzet kunnen bijdragen aan de bloei van een gemeenschapsevenement zoals de Zomermarkt van Scherpenzeel. “Met meer dan tweehonderd leden in de Ondernemersvereniging in een klein dorp zoals Scherpenzeel, is het duidelijk dat iedereen wil meehelpen en zijn steentje wil bijdragen aan evenementen. Hoewel ze zelf niet altijd deelnemen, ondersteunen ze wel actief door sponsoring – iets wat hard nodig is. Het netwerk en de saamhorigheid die hieruit voorkomen, maken Scherpenzeel echt bijzonder.” Hij verklapt: “Ik mag dan wel in Veenendaal wonen, maar hier, in Scherpenzeel, lééf ik.”

 

 

 

Ondernemersvereniging Scherpenzeel