Wielerronde Scherpenzeel

Wielerronde Scherpenzeel: ‘Dit evenement heeft positieve impact op het dorp’
Elk jaar op de eerste zaterdag van juli komt Scherpenzeel tot leven met het geluid van voorbijrazende wielrenners en het gejuich van toeschouwers. “Ik denk dat we ieder jaar weer een sportevenement weten neer te zetten waar we trots op mogen zijn”, deelt Bas Vlug, voorzitter van Wielerronde Scherpenzeel (WRS).

Dit jaar vindt de twaalfde editie plaats. “Sinds de oprichting”, verduidelijkt de voorzitter. “Het evenement werd in de jaren ’60 voor het eerst georganiseerd tot ergens in de jaren ’80. Na een periode van afwezigheid werd het nieuw leven ingeblazen door een aantal ondernemers uit Scherpenzeel.”

Scherpenzeel op de kaart
“Dat was een gouden zet”, zo meent hij. “Het sportevenement houdt het dorp levendig. Bovendien zet het Scherpenzeel nog beter op de kaart, want de renners voor de Sportklasse komen uit het hele land. Van Groningen tot Maastricht, van Enschede tot Amsterdam.”

Wat Wielerronde Scherpenzeel zo bijzonder maakt? “De diversiteit van activiteiten.” Vlug somt op: Van de loopfietsenrace voor de kleintjes tot de Dikke Banden Race en Pumptrack voor de oudere kinderen. En van de toertocht voor de recreanten tot de Locals Race waar lokale helden tegen elkaar strijden.”

Betrokken bij evenement
De betrokkenheid van de lokale gemeenschap is een belangrijk onderdeel voor het succes van de WRS. “Wielerronde Scherpenzeel is onderdeel van Ondernemersvereniging Scherpenzeel (OS). Veel OS-leden zijn betrokken bij het evenement. Denk hierbij aan vrijwilligers die langs het parcours staan en helpen tijdens de op- en afbouw”, vertelt Vlug. “En vergeet ook de talloze lokale sponsors niet, ook zij zorgen er ieder jaar weer voor dat we een fantastisch evenement neer kunnen zetten.”

Vlugs’ toewijding aan het evenement en zijn passie voor vrijwilligerswerk spelen een grote rol, maar hij blijft bescheiden: “We regelen het met z’n allen. Ik denk dat we ieder jaar weer een evenement weten neer te zetten waar we trots op mogen zijn. Onze bezoekers zijn heel trouw en ieder jaar kunnen er weer mooie races gereden worden. Dat heeft een positieve impact op het dorp.”

Bron van inspiratie
Voor Vlug is de toekomst van Wielerronde Scherpenzeel een voortdurende bron van inspiratie en uitdaging. “Het is altijd belangrijk dat je je als organisatie blijft verbeteren. Leren van fouten en steeds efficiënter te werk gaan, waardoor je tijd en geld bespaart. Ook kijken we naar nieuwe activiteiten, blijven we creatief denken en zorgen we ervoor dat het evenement interessant genoeg blijft voor iedereen.”

Vlug benadrukt dat het sportevenement in Scherpenzeel voor iedereen is, maar, zo meent hij: “Het zou wel leuk zijn als er een juniorenrace bij kan komen en vrouwen actiever worden in de lokale wielersport. Op die manier kunnen we een heel breed programma bieden.”

Nieuwe commissieleden welkom

De voorzitter benadrukt dat het belangrijk is dat ze ‘sponsors en de poule aan vrijwilligers vast weten te houden’. “Dat zijn echt essentiële zaken voor de (nabije) toekomst. Zo zijn we momenteel op zoek naar twee nieuwe commissieleden die ons komen versterken en iemand die bijvoorbeeld onze website en social media kan bijhouden”, roept hij op. “De basis moet goed blijven, dan pas kunnen we met toekomstplannen aan de slag.”

Ondernemersvereniging Scherpenzeel